Fall Focus

The NYS Teacher Center Network will host their annual Fall Focus on October 20, 2021. This year's conference will be in a hybrid format. Resources and handouts from the Fall Focus can be viewed and downloaded in the corresponding folders below. Thank you to all of the facilitators for making this a valuable learning experience! Thank you to all of the Teacher Center Directors for continuing to learn and grow collaboratively.






New York State Teacher Center Fall Focus 2021

New York State Teacher Centers Fall Focus

Wednesday, October 20, 2021

8 AM-3:00 PM

Regional / Hybrid

8:00-8:30

30 min

Login / test audio and video

Regional Log-ins

8:30-8:40

10 min

Welcome from

SLT Chairs, Overview of the Day/ NYSTC Video

Christina Bangel, Marguerite Dimgba, Valerie Lovelace, SLT Chairs


Connect, Communicate & Collaborate

*Recognition of Committee Members

8:40-9:10

30 min

NYSUT Updates

*NYSTC Professional Learning Priorities 2021

*Jolene T. DiBrango, Executive Vice President of New York State United Teachers Updates


Glenn Jeffers, Assistant in Research, New York State United Teachers and NYSUT Liaison to the NYSTC

9:10-9:30

20 min

Communication Task Group

Twitter 101

9:30-11:10

1 hour, 40 minutes

Program: Culturally Responsive Education

TC Matrix Area #8: Culturally Responsive Education SLT Sub-Committee Members at Network locations.

  • Resources

  • Share statewide programs (30 minutes)

  • Program: Equity Challenge


Please build in a 15 minute break during this time.


11:10-11:15

5 min

Tribute to

Joe Pesavento

Christina Bangel

11:15- Noon

45 min

Lunch Break


12:15-12:30

20 min

Center Operations Task Group

New York State Teacher Center Video

-Collecting digital artifacts

12:30- 2:15

1 hour, 40 minutes

Program: Safe and Supportive Schools

TC Matrix Area #18: Safe and Supportive Schools SLT Sub-Committee Members at Network locations.


  • Resources

  • Share statewide programs (30 minutes)

  • Program: Compassion Fatigue


Please build in a 15 minute break during this time.

2:15-2:45

30 min

SED Updates with Dawn Graham


2:45-2:50

5 min

Wrap-up / Closure

SLT to share information call-to action, next steps, etc.

Connect, Collaborate & Communicate

2:50-3:00

10 min

Evaluation


Lia Council, SLT Assistant Program Evaluator

Participants will complete feedback